Sportmassage

Sportmassages

Sportmassage

De definitie van sportmassage is “een complex van handgrepen, toegepast met de blote hand op de, in principe, onbedekte huid van de klant, met het doel diens lichamelijke conditie te verbeteren en/of de eventuele nadelige gevolgen van de sport weg te nemen of deze zo min mogelijk te doen voelen.” Kort gezegd: een stevige massage die de spieren los maakt, de doorbloeding stimuleert, afvalstoffen sneller uit het spierweefsel laat afvoeren zodat bouwstoffen weer in de spier kunnen worden aangevoerd. Hierdoor neemt de conditie van de spieren toe, blessures worden voorkomen en kunnen herstellen en sportprestaties verbeteren. Iets wat niet alleen van belang is voor topsporters maar ook voor amateursporters. Training en het leveren van sportieve prestaties zijn voor een ieder op zijn eigen niveau een voortdurende belasting voor het lichaam. Overigens kan sportmassage ook zeer geschikt zijn voor mensen met blessures of blessuregevoeligheid die niet het gevolg zijn van het uitoefenen van sport.

Het doel van een sportmassage kan zijn:

  • Een voorbereidende warming-up van de spieren voor het leveren van een sportprestatie; het gemasseerde deel wordt op de juiste spierspanning gebracht zodat het gemasseerde deel beter wordt doorbloed. Deze massage wordt gegeven voor de training of wedstrijd.
  • Het preventief behandelen van spieren om de kans op het ontstaan van blessures te verkleinen; er wordt een betere doorbloeding bewerkstelligd en de coördinatie en het functioneren van de spieren neemt toe. Deze massage wordt zowel voor, tijdens of na een training of wedstrijd gegeven.
  • Na een training voorkomen of wegwerken van spierpijn door vermoeidheidsstoffen zoals melkzuur uit het spierweefsel te masseren. Deze massage wordt gegeven na afloop van een training of wedstrijd.

Bij een sportmassagebehandeling masseer ik niet alleen maar komt, afhankelijk van uw klachten of vraag, ook het volgende aan de orde:

  • Onderzoek naar lichaamshouding, bewegingspatronen en eventuele correctie;
  • Bekijken en beoordelen van blessures;
  • Adviseren over omgaan met blessures of andere lichamelijke ongemakken;
  • Adviseren over trainingsopbouw, herstel, voeding, kleding, enz.;
  • Functietesten van spieren en gewrichten;
  • Opsporen van verhardingen of verkortingen in de spieren;
  • Aanleggen van tapes of bandages als ondersteuning voor verzwakte of herstellende gewrichten en spieren;
  • Doorverwijzen naar of overleggen met arts of fysiotherapeut.

Om uw behandeling zo succesvol mogelijk te laten verlopen adviseer ik u het volgende, dit is specifiek voor manuele therapie, myofasciale therapie, Dorn therapie en sportmassage:

* Drink na de behandeling voldoende ranja, fris, o.i.d om de afvalstoffen zo spoedig mogelijk uit het lichaam te werken.

* Doe rustig aan, na de behandeling.

* Til geen zware tassen of andere zware werkzaamheden.

* Doe rustig aan met sport.

* Houd er rekening mee dat er een lichamelijke reactie kan optreden van de 1e en of 2e behandeling, dit kunnen eventueel ook andere klachten zijn.

* Vermijd direct na de behandeling erg lange autoritten.

Duur van de behandeling is 30 minuten.