In samenwerking met www.fibulakopje.nl

Heeft u last van uw onderbeen, knie, enkel en of bovenbeen, en hierbij is geen aantoonbare reden voor vastgesteld door u arts of fysiotherapeut?

Mogelijk is op mijn website het antwoordt te vinden. 

Hier wordt een onbegrepen pijn in het onderbeen besproken, genaamd sub-luxatie van het fibula kopje en de mogelijke behandelmethodiek om van deze pijnklacht/ blessure af te komen.

Na vele vragen van patiënten te hebben beantwoord vanwaar deze klacht komt en de vele onduidelijkheden op het web, ben ik zelf een zoektocht begonnen om tekst en uitleg te vergaren. 

Hierbij ga ik mijn behandel methodiek benoemen zodat u van deze nare blessure afkomt. 

 

De symptomen:

De sub-luxatie van het fibula kopje ontstaat meestal na een verzwikking, verstuiking, trauma of een flinke stoot tegen de knie. Ook door sportbeoefening o.a. skeeleren, hardlopen, wielrennen, voetbal, atletiek en zaalsporten, kunnen deze klachten ontstaan. 

Er ontstaat een minimale verplaatsing van ongeveer 1 cm van het kuitbeen ter hoogte van de knie, dit wordt het fibula kopje genoemd.

De verplaatsing van het fibula kopje is als volgt. 

Bij een verstuiking/verzwikking is altijd sprake van een verdraaiing en trekkracht aan de buitenkant van het enkelgewricht. 

Het fibula kopje, het bovenste deel van dit bot van de enkel, is dan niet geheel terug gedraaid in zijn oude positie. 

Dit is op röntgenfoto’s en MRI nog op een echografie niet te zien. 

Het bewijs dat de positie nog niet goed is, word aangetoond door het feit dat u de voet nog niet goed kunt afwikkelen, daarbij een onstabiele knie is daar mede een gevolg van.

Hulpverleners merken dit probleem aan de knie vaak niet op doordat de meeste patiënten hun voet, enkel of buitenkant knie als pijnpunt aanwijzen (meniscus klacht). 

Het belang van het fibula kopje ten aanzien van de voet wordt erg onderschat. 

De pijn wordt onderhouden doordat iedere beweging zorgt voor spanning op het uiterst gevoelige zenuwstelsel, pezen en spieren rondom het fibula kopje en knie-enkel gewricht.

De symptomen van een sub- luxatie van het fibula kopje.

1. Schadelijke oorzaak binnen knie gewricht.

2. Pijn langs de buitenzijde van het onderbeen.

3. In ernstige gevallen oedeem (zwelling) en verkleuring.

4. Beperkte buitenwaartse beweging van de voet bij gebogen knie.

5. Scheenbeenvliesontsteking tot gevolg kan lijden.

6. Slijtage punten onder de knieschijf als u te lang blijft rondlopen met deze klacht.

7. Kramp onder de voet ( pees die naar de grote teen lijdt)

8. Achillespees klachten. ( waaronder een stijf stram gevoel is aan de uiterst buitenkant van het enkelgewricht, waarbij het begin van de achillispees is.) 

9. Pijn met traplopen: o.a. naar boven, maar meer belasting pijn bij naar beneden lopen met onstabiliteit.

De klachten:

De oorzaak kan heel onbeduidend zijn zoals verzwikking of forse stoot of bij sportbeoefening zoals eerder vermeld. 

Deze klacht komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen, dit komt doordat een man steviger is gebouwd, de spieren en pezen rondom het fibula kopje zijn beter onderbouwt dan bij een vrouw. 

De gevolgen van de klachten variëren van lichte pijnklachten tot ernstige invaliditeit. 

Het been kan slecht tot niet belast worden. 

De doorbloeding is verstoord. 

Waarom het lichaam na een kleine tik zo heftig reageert is tot op heden onbekend. 

Nader onderzoek komt er misschien een antwoord waarom het lichaam zo heftig reageert.

De doorbloeding KAN verstoord zijn. 

Wat opvalt is dat de voet niet goed afgewikkeld kan worden tijdens lopen, je ziet dat het enkelgewricht naar binnen wordt gekanteld, pijn aan de wreef en enkel met uitbreiding naar de grote teen, hierbij kan dan ook knieklachten en een zwaar en gevoelig bovenbeen ontstaan. 

Krampachtig gevoel in de benen en tenen behoort tot de gevolgen, ook scheenbeenvliesontsteking kan bij gevoegd worden, mocht u te lang met deze klachten blijven rond lopen.

De gevolgen van de klachten:

De invloed van onbegrepen pijn is groot. Zowel in lichamelijk als psychisch opzicht. 

Wat vooral opvalt, is de inbreuk die dit syndroom teweeg brengt in het leven van de patiënt. 

Sporten met deze klacht is onhaalbaar, je krijgt teveel pijn beïnvloeding.

De diagnose:

Hoe kan een patiënt en ook een therapeut de relatie leggen tussen pijn in het been en het mogelijkerwijs vastzitten van het fibula kopje?

Het is erg eenvoudig om dit te constateren. 

De patiënt gaat op de behandelbank liggen, de therapeut doet zijn vuist onder de knie en de patiënt moet zijn tenen naar elkaar toe duwen, indien dit pijnlijk en of stijf en stug aanvoelt of niet lukt is er een blokkade van het fibula kopje. 

Ook kun je de pees in het enkel aan de buitenzijde druk geven, indien dit pijnlijk is in combinatie met het bovenbeen, is er ook sprake van een blokkering van het fibula kopje.

Waarom zie de behandelend artsen de klacht over het hoofd?

Behandelaars kijken vaak alleen naar de enkel omdat de patiënt dit over het algemeen aanwijst als de oorzaak, terwijl dit niet het geval is. Wanneer de pijn in het been niet verdwijnt, is het zinnig om de mobiliteit te onderzoeken zoals besproken bij het onderdeel diagnose.

Behandelaars kijken vaak wel naar de binnen en buitenzijde van het enkelgewricht, maar realiseren zich vaak niet dat het bot van de buitenkant enkel ( het onderste deel van de fibula.) eigenlijk doorloopt tot in de knie.( dus het fibula kopje.) Zou u aan de behandelaar vraag stellen:

„” Is de knie een functioneel onderdeel van mijn enkel?” Dan zeggen de meeste behandelaars dat u het wel erg ver zoekt.

Door huisartsen, fysiotherapeuten, podotherapeuten & artsen wordt deze klacht veelal over het hoofd gezien. Ze denken er gewoon niet aan, het is te simpel en te voor de hand liggend. Zo kan de arts bijvoorbeeld tijdens een knieoperatie ongemerkt het fibula kopje uit de kom drukken. 

Dit wordt na de operatie doorgaans niet gecontroleerd. 

Op röntgenfoto’s of MRI en echografie is deze kleine verplaatsing niet te zien of er wordt niet naar gezocht bij de pijnklachten rond de enkel en of knie.

De oplossing:

Bij Praktijk Prins voor Manueel Therapie, is de oplossing, door middel van onderzoek maak ik de diagnose dat het fibula kopje is verschoven, vanuit daar word het enkel gewricht gemanipuleerd zodat het gehele kuitbeen iets zakt zodat het kopje gemakkelijk in de kom kan worden gedrukt.

Eerst word het bovenbeen los gemasseerd, zodat alle pezen en spieren rondom de knie soepel aanvoelen zodat de patiënt de minste pijn ervaart, natuurlijk geheel pijnloos is het niet.

Als het enkel en bovenbeen los is, word het fibula kopje terug gemanipuleerd in het kommetje, als dat is gebeurd ervaart de patiënt directe pijn vermindering en direct meer stabiliteit.

Heeft u een vorm van dit soort klachten, laat u direct behandelen hiervoor.

De anamnese (gesprek.), Onderzoek en Behandeling zit in 1 behandeling van 30 of 60 min. (Dit geld voor al mijn behandelingen die ik biedt.)

Robert Prins.