Fibulakopje de onbegrepen pijn aan de knie, met uitstraling naar enkel en heup.
Last van u, enkel, knie of heup of uitstraling pijn en hierbij is geen aantoonbare reden voor vastgesteld door u arts of fysiotherapeut of dergelijke andere therapeut?
Mogelijk is op mijn website het antwoordt te vinden.
Een x aantal jaar geleden tijdens wielrennen, kreeg ik plots erge last van de knie. Onverklaarbaar en zeer pijnlijk.
Op mijn school college wisten ze wat het was, het bleek dat mijn kuitbeenkopje (Fibulakopje) was verschoven, wat een helse instabiele pijn gaf. Functioneren van opstaan uit een stoel tot aan bewegen, laat staan sporten was een beproeving die behoorlijk pijnlijk was.
De (sub) of luxatie van het fibula kopje ontstaat meestal na een verzwikking, verstuiking, trauma of een flinke stoot tegen de knie of een dergelijke verdraaiing kan de boosdoener zijn.
Deze klacht komt vaak voor bij de vrouw, hoewel de fibula klachten steeds vaker ook voorkomt bij de man. Alles hangt samen met werk en sport situatie. Uit de ervaring en onderzoeken die gevoerd zijn, is te zien dat deze onverklaarbare knieklachten een opmars maken naar de man, of dit ten aanzien van de lichaamsbouw af hangt is nog geen duidelijke conclusie over.
Waarom zien de behandelend artsen de klacht over het hoofd?
De behandeling leerde mij dat deze simpel was. Thans zoals ik dit heb mogen ervaren. De praktijk leert echter dat er weinig therapeuten zijn, die het kuitbeenkopje (Fibulakopje ) terug kunnen zetten.
Uit meerdere onderzoeken naar de bewegelijkheid van het kuitbeen en betreffende uitstraling pijnen zijn behoorlijk divers te noemen.
Behandelaars kijken vaak alleen naar de enkel omdat de patiënt dit over het algemeen aanwijst als de oorzaak, terwijl dit niet het geval is. Wanneer de pijn in het been niet verdwijnt, is het zinnig om de mobiliteit te onderzoeken zoals dit besproken wordt, bij het onderdeel DIAGNOSE.
Behandelaars kijken vaak wel naar de binnen en buitenzijde van het enkelgewricht, maar realiseren zich vaak niet dat het bot van de buitenkant enkel ( het onderste deel van de fibula.) eigenlijk doorloopt tot in de knie.( dus het fibulakopje.) Zou u aan de behandelaar vraag stellen:
„” Is de knie een functioneel onderdeel van mijn enkel?” Dan zeggen de meeste behandelaars dat u het wel erg ver zoekt.
Door huisartsen, fysiotherapeuten, podotherapeuten & artsen wordt deze klacht veelal over het hoofd gezien. Ze denken er gewoon niet aan, het is te simpel en te voor de hand liggend. Zo kan de arts bijvoorbeeld tijdens een knieoperatie ongemerkt het fibulakopje uit de kom drukken.
Dit wordt na de operatie doorgaans niet gecontroleerd.
Op röntgenfoto’s of MRI en echografie is deze kleine verplaatsing niet te zien of er wordt niet naar gezocht bij de pijnklachten rond de enkel en of knie.
De verplaatsing van het fibulakopje is als volgt.
Bij een verstuiking of verzwikking of stoot is altijd sprake van een verdraaiing en of trekkracht aan de buitenkant van het enkelgewricht. Ook kan een trekkracht komen naar de heup.
Het fibulakopje, het bovenste deel van dit bot van de enkel, is dan niet geheel terug gedraaid in zijn oude positie.
Dit is op röntgenfoto’s en MRI nog op een echografie niet te zien of te herkennen. dit vanwege het feit dat het beeldmateriaal vanaf de bovenzijde of via de zijkant wordt genomen. Maken ze dit in een 3d beeld vorm is de verschuiving wel op te merken.
Het bewijs dat de positie nog niet goed is, word aangetoond door het feit dat u de voet nog niet goed kunt afwikkelen. Een instabiele knie is daar mede een gevolg van.
Hulpverleners merken dit probleem aan de knie vaak niet op doordat de meeste patiënten hun voet, enkel of buitenkant knie als pijnpunt aanwijzen (meniscus klacht, kruisband of verzwikking enkel)
Het belang van het fibulakopje ten aanzien van de voet wordt erg onderschat.
De pijn wordt onderhouden doordat iedere beweging zorgt voor spanning op het uiterst gevoelige zenuwstelsel, pezen en spieren rondom het fibula kopje en knie-enkel gewricht.
De bewegelijkheid van het kuitbeen is zo ongeveer 9 mm.
Bij een (in)directe stoot of verdraaiing zie je per direct een verschuiving richting knieholte. Hierdoor is de verstoring een feit en zal de bewegelijkheid van het enkelgewricht direct afnemen, wat zal leiden tot een ander looppatroon of pijnlijk enkel, al dan niet een verstoorde heup beweging.
Nu is dit een meest voorkomend probleem. Andere factoren zijn, scheenbeenvlies pijn of irritatie, talus bot in enkelgewricht wat vastloopt. uitstralende pijn in de knieholte.
In het dagelijks leven kan het voorkomen dat u last krijgt van het kuitbeen, dit door bepaalde werkzaamheden, denk dan aan de
De symptomen van een (sub)- luxatie van het fibulakopje.
Wat opvalt is dat de voet niet goed afgewikkeld kan worden tijdens lopen, je ziet dat het enkelgewricht naar binnen wordt gekanteld, pijn aan de wreef en enkel met uitbreiding naar de grote teen, hierbij kan dan ook knieklachten en een zwaar en gevoelig bovenbeen ontstaan. Het is mogelijk dat het onderbeen dik wordt door vochtophoping of ontsteking.
Krampachtig gevoel in de benen en tenen behoort tot de gevolgen. Ook scheenbeenvliesontsteking kan bijgevoegd worden, mocht u te lang met deze klachten blijven rond lopen.
De gevolgen van de klachten:
De invloed van onbegrepen pijn is groot. Zowel in lichamelijk als psychisch opzicht.
De gevolgen van de klachten variëren van lichte pijnklachten tot ernstige invaliditeit.
Het been kan slecht tot niet belast worden.
Wat vooral opvalt, is de inbreuk die dit syndroom teweeg brengt in het leven van de patiënt.
Sporten met deze klacht is onhaalbaar, de pijn die tot stand komt is onhoudbaar. Waarom het lichaam na een kleine tik zo heftig reageert is tot op heden onbekend. Een gedeelte antwoord hierop is middels door onderzoeken, dat er een zenuw dusdanig wordt getriggert, waardoor de pijn en invaliditeit heel dicht bij elkaar liggen.
De doorbloeding KAN verstoord zijn.
Bij te lang doorlopen met deze blessure kan lijden tot ernstige knieklachten.
De diagnose:
Hoe kan een patiënt en ook een therapeut de relatie leggen tussen pijn in het been en het mogelijkerwijs vastzitten van het fibulakopje?
Het is erg eenvoudig om dit te constateren.
De patiënt gaat op de behandelbank liggen, de therapeut doet zijn vuist onder de knie en de patiënt moet zijn tenen naar elkaar toe duwen, indien dit pijnlijk en of stijf en stug aanvoelt of niet lukt is er een blokkade van het fibula kopje.
Ook kun je de pees in het enkel aan de buitenzijde druk geven, indien dit pijnlijk is in combinatie met het bovenbeen, is er ook sprake van een blokkering van het fibula kopje. Ook de druk geven op de aangedane plek van de fibulakop is pijnlijk als deze niet op de plek zit.
De oplossing:
Bij Praktijk Prins voor Manueel Therapie, is de oplossing. Door middel van onderzoek maak ik de diagnose dat het fibulakopje is verschoven. Er zullen testen worden uitgevoerd die bevestigen of uitsluiten dat het een (sub) luxatie van het fibulakopje is. De behandeling is vanuit het enkelgewricht dat gemanipuleerd wordt, zodat het gehele kuitbeen iets zakt. Vanuit hier kan het kopje gemakkelijk in kommetje worden gedrukt.
Eerst word het bovenbeen los gemasseerd, zodat alle pezen en spieren rondom de knie soepel aanvoelen zodat de patiënt de minste pijn ervaart, natuurlijk geheel pijnloos is het manipuleren niet.
Als het enkel en bovenbeen los is, word het fibulakopje terug gemanipuleerd in het kommetje. Als de behandeling direct lukt ervaart de patiënt directe pijn vermindering en direct meer stabiliteit.
In de meeste gevallen zijn 2 a 3 behandelingen noodzakelijk. Bij snel terug keren van de pijn klachten is het mogelijk, na de manipulatie nog met kinesio tape te werken. De tape zal verlichtend werken en stabiliteit bieden.
Heeft u een vorm van dit soort klachten, laat u direct behandelen hiervoor.
De anamnese (gesprek.)
Onderzoek en Behandeling zit in 1 behandeling van 30 of 60 min. (Dit geld voor al mijn behandelingen die ik biedt.)