Myo Faciale Therapie

Myofasciale therapie

Myofasciale therapie

Het woord ‘myo’ heeft betrekking op spierweefsel. Fascia is een dun membraan dat de spieren als een soort krimpkousje omhult. Als er in een spier triggerpoints aanwezig zijn, dan trekt onder meer de fascia strak. Een Myofasciaal Triggerpoint (MTP) staat wetenschappelijk beschreven als een ‘hyper geïrriteerde plaats, gelegen in een strakke band van dwarsgestreepte spiervezels’. Myofasciale Triggerpoints zijn kleine pijnlijke verkrampte stukjes, meestal midden op een spier, die aanvoelen als verhardingen of zogenaamde ‘knoopjes’. Een aantal overmatig gestimuleerde eenheden in de spier zijn dan niet meer in staat om uit zichzelf de aangespannen toestand te veranderen. Dat heeft tot gevolg dat de bloedcirculatie daar afneemt. Het zuurstofgebrek en de ophoping van afvalstoffen zorgen voor irritatie van het triggerpoint. Die signalen die het triggerpoint vervolgens aan de hersenen afgeeft om de spier rust te geven, veroorzaakt de pijn.

Er zijn 2 soorten MTP’s: actieve en latente. Een actieve MTP veroorzaakt direct en spontaan pijn (ook in rust) en pijn bij beweging. Een latent MTP geeft pijn op de plek zelf en veroorzaakt spierstijfheid.

Een MTP kan pijn veroorzaken op de plaats zelf maar ook op een totaal andere plaats in het lichaam. Zo kan pijn in de kuit veroorzaakt worden door een triggerpoint onder de voet. Behandeling van dit punt lost direct de pijn in de kuit op. Triggerpoints kunnen migraine en hoofdpijn veroorzaken, pijn in nek en kaak, hoge- en lage rugpijn, RSI- en CANS-klachten en pijn in billen en benen. MTP’s veroorzaken daarnaast ook vaak pijn in gewrichten. MTP’s kunnen ook heel andere klachten veroorzaken, zoals duizeligheid, oorpijn, bijholteontsteking, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen en gevoelloosheid of tintelingen in handen en voeten.

MTP’s gerelateerde klachten worden nog vaak verward met artritis, peesontstekingen, slijmbeursontstekingen en problemen aan de gewrichtsbanden.

Triggerpoints komen over het algemeen voor in de posturale spieren (houding en beweging). Daarnaast kunnen ze ontstaan op plaatsen in het lichaam waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. Er is dan sprake van een “storing” tussen spier- en zenuwstelsel.

Triggerpoints worden veroorzaakt door een verkeerde lichaamshouding, repeterende bewegingen zoals computerwerk, overbelasting door sport, een ongeval, ziekte, langdurige bedrust en diverse vormen van stress. Zelfs door het eten van voeding waar te weinig vitamines en mineralen in zitten kunnen er MTP’s ontstaan.

Indien ik constateer dat er sprake is van een of meerdere MTP’s, behandel ik deze middels longitudinale compressie. Met deze massagetechniek in de lengterichting van de spiervezels van de aangedane spier wordt de doorbloeding en functie van de spier verbeterd. Bovendien wordt de communicatie tussen de spier en het zenuwstelsel hersteld en de doorbloeding gestimuleerd. De manuele compressiedruk wordt door sommige cliënten als pijnlijk ervaren. Na ongeveer vijf minuten trekt de pijn weg en is de bewegingsbeperking voorbij.

Om uw behandeling zo succesvol mogelijk te laten verlopen adviseer ik u het volgende, dit is specifiek voor manuele therapie, myofasciale therapie, Dorn therapie en sportmassage:

* Drink na de behandeling voldoende ranja, fris, o.i.d om de afvalstoffen zo spoedig mogelijk uit het lichaam te werken.

* Doe rustig aan, na de behandeling.

* Til geen zware tassen of andere zware werkzaamheden.

* Doe rustig aan met sport.

* Houd er rekening mee dat er een lichamelijke reactie kan optreden van de 1e en of 2e behandeling, dit kunnen eventueel ook andere klachten zijn.

* Vermijd direct na de behandeling erg lange autoritten.