Kinesio- en sporttaping

Kinesio en sporttaping

Kinesio- en sporttaping

Kinesiotaping of medical taping is erop gericht om het natuurlijk herstelproces van spieren en het lichaam te bevorderen. Door het gebruik van rekbare tape wordt de huid als het ware een stukje opgetild, waardoor drukvermindering in het aangedane gebied optreedt en wordt een correcte beweging gestimuleerd.

Sporttaping heeft tot doel om pijnlijke of blessure bevorderende bewegingen te beperken, bijvoorbeeld bij herstel na een blessure. Hierbij kunt u denken aan het intapen van een enkel nadat deze verzwikt is geweest.

Kinesiotaping of Medical Taping

Kinesiotaping of Medical Taping komt van oorsprong uit Japan en Korea. Vanuit de gedachte dat spieren, naast beweging ook nodig zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur, werd een elastische tape ontwikkeld die de spieren in haar functie kan ondersteunen zonder de beweging ervan te beperken. Door spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen natuurlijke herstelproces gestimuleerd. Het zenuwstelsel en het algemeen circulatiesysteem worden geactiveerd, waardoor de betreffende spieren en pezen weer snel herstellen.

Het voordeel van het gebruik van deze tape is dat het herstel aanmerkelijk sneller plaats vindt dan met alleen een reguliere manuele behandeling. Dat komt omdat de tape een aantal dagen kan blijven zitten, waardoor er 24-uurs herstel plaats kan vinden. De tape is waterbestendig en u kunt zonder beperking sporten en alle dagelijkse dingen blijven doen.

Vanwege de goede en snelle resultaten en positieve reacties van mijn cliënten pas ik standaard tape toe tijdens mijn behandelingen als ik zie dat dit nodig is voor een effectief  herstel. Dat is bijvoorbeeld bij achillespees-, schouder- en rugklachten, tennisarm, frozen sholder, bekkeninstabiliteit, nekklachten, verstuikingen, kneuzingen en oedeem.

Kinesiotaping of medical taping zorgt voor:

    • Pijndemping;
    • Het verbeteren van de spierfunctie door bonusregulatie;
    • Geeft steun aan spieren en gewrichten en corrigeert deze.
    • Het opheffen van belemmeringen in bloedcirculatie en lymfe-afvoer en het verminderen of opheffen van oedeem;
    • Het versnellen van het (revalidatie)herstel van het aangedane lichaamsdeel.

Kinesiotape, oftewel CureTape, is te verkrijgen in de praktijk of in de webshop. Klik op de blauwe link van CureTape om direct in de webshop te komen.

Sporttaping

Sporttape is bedoeld om belasting en belastbaarheid op elkaar af te stemmen tijdens het sporten of de dagelijkse bezigheden.

Een gewricht wordt in een bepaalde richting vastgezet om overrekking of een afscheuring te voorkomen. U kunt hierbij denken aan het tapen van een verzwakte enkel om verstuiking te voorkomen, of het tapen van een elleboog om te zorgen dat deze niet wordt overstrekt.

Sporttape wordt veelal gebruikt na een blessure om spieren en/of banden die zijn aangedaan te ondersteunen tijdens het hervatten van de training. Hierdoor zullen de vezels van bijvoorbeeld de enkelbanden zich in de juiste richting verstevigen. Het blessuregebied kan zich dan beter aanpassen en herstellen, waardoor de kans op een nieuwe blessure tot een minimum wordt beperkt.

Ideaal te gebruiken bij:

– Judo

– Volleybal

– Voetbal

– Korfbal

– Atletiek

– Skeeleren/Inline skaten

Sporttape wordt bij trainingen en wedstrijden veel toegepast. Sporttape is niet alleen bedoeld voor topsporters, maar is ook bij uitstek geschikt voor gebruik door amateursporters.

Sporttape dient voor een training of wedstrijd aangebracht te worden en blijft alleen tijdens de training of wedstrijd zitten. Daarna verwijderen van de huid, tenzij na een directe enkelverzwikking de tape laten zitten voor meer stabiliteit. In dat geval de tape gedurende 3 dagen laten zitten en vervolgens vernieuwen.

Sporttape is ook te verkrijgen in de praktijk en op de site. Klik op de blauwe link om direct in de webshop terecht te komen.